Wat is Iedereen Speelt?

Iedereen Speelt komt voort uit het gevoel dat een samenleving alleen kan bestaan als iedereen meetelt en ieder kind kan spelen en speelvoorzieningen daarom aangepast moeten zijn. In een samenleving, het woord zegt het al, leeft iedereen samen. We leren van elkaar, we ontmoeten en spelen met elkaar en als je groepen in hokjes plaatst waarbij je onvoldoende oog hebt voor aanpassingen, inclusiviteit en verbindingen zul je nooit een samenleving krijgen die het vanzelfsprekend vindt om met verschillen om te gaan.

We geven geld uit aan speeltoestellen voor kinderen zonder uitdaging, dus ook voor kinderen met uitdaging. Dat vind ik normaal!

Ik ben Karin Ramaker en trotse tante van een neefje van vijf jaar. Vijf jaar geleden is hij geboren met een ernstige zeldzame hartafwijking. (Truncus Arteriosus) Daar koos hij niet voor en ook niet zijn papa en mama. Na een zware hartoperatie, toen hij vijf maanden oud was, ging er iets mis. Hij kreeg na de operatie een herseninfarct.

Nu is hij een vrolijke, ondeugende, goedlachse jongen die helaas cerebrale parese heeft opgelopen na zijn herseninfarct. Hij oefent heel veel en hard om zelfstandig te kunnen lopen maar hij zal altijd rolstoelafhankelijk zijn. Ook heeft hij hersenletsel waardoor hij een ontwikkelingsachterstand heeft. Hij kan nu naar een school voor zeer gespecialiseerd onderwijs en daar geven ze hem de aandacht die hij verdient waardoor hij op zijn tempo kan leren. Maar mijn neefje is niet de enige met een ontwikkelingsachterstand en lichamelijke uitdagingen.

In onze samenleving is het vrij normaal om ‘gewoon’ de tram of de trein te pakken, te fietsen en te rennen. En je kinderen spelen buiten in speeltuinen met leuke, uitdagende toestellen. Voor ouders met een kind met een uitdaging is dit anders. De weinig aangepaste speelplekken zijn vaak niet om de hoek. Je moet spullen meenemen om erheen te gaan en je kunt niet lang blijven want er zijn geen aangepaste toiletten om je kind te verschonen. Voor ouders met een kind met een uitdaging is het niet een spontane actie om even naar buiten te gaan.

Ik geloof niet in denken in beperkingen maar in mogelijkheden.

Iedereen Speelt ontstond begin november 2020 omdat ik vond dat er iets moest veranderen. Ik zag en merkte in gesprekken met anderen dat er te weinig bewustwording is, mensen hebben geen idee hoe het is om niet naar buiten te kunnen en veel te moeten missen doordat je niet mee kunt doen met de rest. Veel ouders zijn ook onzichtbaar omdat zij erg volle zorgschema’s hebben naast hun reguliere werk.

Iedereen Speelt is tot op heden een vrijwillige actie. Graag wil ik dat er overal in Nederland speelplekken in de buurt worden aangepast en dat kinderen met een beperking ook kunnen spelen. Ook zou er voorlichting moeten zijn op scholen, gemeenten en bedrijven om meer te weten te komen over kinderen die leven met een beperking of beter gezegd uitdaging.

Ik geloof niet in denken in beperkingen maar in mogelijkheden. Kijken wat wel kan, en voor elkaar boksen dat iets ook snel en daadkrachtig in samenwerking met gemeenten voor elkaar komt. We geven geld uit aan speeltoestellen voor kinderen zonder uitdaging, dus ook voor kinderen met uitdaging. Dat vind ik normaal!

Wil je meer informatie, meedenken en/of actie ondernemen? Mail of bel mij dan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s